Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

TARTALOM
 
 1. EVŐESZKÖZÖK FELSOROLÁSA
 2. A CSECSEMŐ TÁPLÁLÁSA
 3. A CUMISÜVEG STERILIZÁLÁSA
 4. TÁPSZER KÉSZITÉSE PORBÓL
 5. ETETÉS ÜVEGBŐL
 6. A CSECSEMŐ BÜFIZTETÉSE
 7. SZILÁRD ÉTELEK BEÉPITÉSE A CSECSEMŐ ÉTRENDJÉBE
 8. HOGYAN SEGITSÜNK A CSECSEMŐNEK MEGTANULNI ÖNÁLLÓAN ENNI?

 

 

EVŐESZKÖZÖK, ESZKÖZÖK ETETÉSHEZ
 

 

Sterilizáló/ételmelegítő:

1. elektromos bébiétel melegítő 
2. autós bébiétel melegítő
3. cumisüveg sterilizáló 4 és 6 üveghez (mikroban)
4. AVENT cumisüveg sterilizáló 6 üveghez (mikroban)
5. CHICCO sterilizáló folyadék

 

Szoptatást segítő eszközök:

Lásd. részletesebben a „Szoptatási kellékek” című menüpont alatt!

 

 AVENT cumisüvegek/etetőcumik/itatók:

1. Újszülött szett: 6.790.-
2. 125 ml teásüveg:1.490.- Ft/db
3. 260 ml tejesüveg: 1.590.- Ft/db
4. 330 ml tejesüveg: 1.690.- Ft/db
5. Újszülött pótcumi 1 pár: 1.190.- Ft
6. Teás pótcumi 1 pár: 1.190.- Ft
7. Tejes pótcumi 1 pár: 1.190.- Ft
8. Gyors folyású pótcumi 4 lyukú 1 pár: 1.190.-
9. Variábilis pótcumi 1 pár: 1.290.-
10. VIA poharak 180 ml/10 db-os: 1.290.-
11. VIA poharak 240 ml/10 db-os: 1.490.-
12. VIA fedél 10 db-os: 1.190.-
13. Steril cumi utazó készlet: 1.190.-
14. Varázsitató 200 ml+fül: 2.190.-
15. Varázsitató 340 ml sport: 2.490.-
16. Varázsitató fül: 1.190.-
17. Varázsitató 260 ml mintás hőtartó duplafalú: 2.890.-
18. Itatófej 6h.: 1.290.-
19. Itatófej 12h.: 1.290.-
20. Itatófej 18h.: 1.290.-
21. Játszócumik különféle méretben és színben 1 pár: 1.690.-
22. Cumisüvegmosó kefe

 

Cumisüvegek/etetőcumik:

1. Cumisüvegek fogóval és fogó nélkül 125 ml, 250 ml

2. Ovális cumisüveg 150 ml

3. Ortodontikus szilikon etetőcumik többféle méretben (teás, tejes, főzelékes) 2 db-os kiszerelésben

4. Ortodontikus latex etetőcumi szelepes többféle méretben (teás, tejes, főzelékes) 2 db-os kiszerelésben

5. Hőtároló henger, betéttel

6. Hőtároló henger 2 cumisüveghez

7. cumisüveg és etetőcumi tisztító kefe

9. Itatócsőr szilikon és latex kivitelezésben

10. Egyéb etetőcumik

 

Tányérok, egyéb kiegészitők:

Sokféle tányér (csúszásgátlós is), melegentartó tányér, evőeszköz készletek, evőeszköz és tányér készletek, hőérzékelős kanál, pohár, csőrös tanuló pohár, csöpögésmentes itatópohár, kulacs, tápszeradagoló, előke, etetőkabát, eldobható előke, tölcsér, almareszelő, cumisüveg kifogó csipesz, tisztító kefe, gyógyszeradagoló cumisüveg, uszonnás doboz stb.  

 

Előkék, etetőkabátok:

PVC előkék, PVC zsebes előkék, frottir előkék, etetőkabátok, eldobható előke, műanyag fólia festőkötény stb.

 

 

A CSECSEMŐ TÁPLÁLÁSA

 
„A csecsemő és kisded etetése – legyen szó szoptatásról, tápszerrel vagy szilárd élelmiszerrel való táplálásról – az egyik legnagyobb kihívás a kezdő szülők számára; a „mit?, mikor? és mennyit?” sokuk számára lassan örökös problémává növi ki magát. Egyszerre szeretnének változatos és finom ételeket kínálni csemetéiknek, ugyanakkor nincsenek tisztában azzal, hogy az egyes táplálékféleségeket milyen életkortól kezdhetik beépíteni az étrendbe, és félnek, hogy a boltban kapható bébiételekkel esetleg tartósítószer vagy adalékanyag kerül a szervezetébe. Valóban: a legbiztosabb, ha gyermekünk ételeit magunk állítjuk elő anyatej vagy szilárd táplálék formájában és egyúttal gondoskodunk arról, hogy minden, amit a szájába vesz, tiszta legyen.”
 

A CUMISÜVEG STERILIZÁLÁSA
 
Szükség lesz a következőkre:cumisüvegekre (műanyag vagy üveg), etetőcumira, kupakra, üvegmosó kefére, speciális cumimosó kefére, fertőtlenítő folyadékra vagy „mikros” vagy elektromos sterilizátorra, csipeszre, egy nagyobb lábasra, szárítórácsra, tiszta papírtörlőre a szárításhoz, fedeles műanyag dobozra a tároláshoz.
„Ha ön gyermeke számára az üvegből való etetést választja, mind a tápszer, mind pedig a cumisüveg elkészítésében komoly sterilitási rendszabályoknak kell megfelelnie. A tej és tejalapú élelmiszerek ugyanis igen jó táptalajt jelentenek a baktériumok és más mikroorganizmusok számára, amelyek a csecsemő szervezetébe kerülve hasfájást, gyomorpanaszokat, gyarapodásbeli elmaradást okozhatnak. A cumisüveg minden alkarészét, és a tápszer elkészítéséhez használt minden konyhai eszközt minden etetés előtt jól át kell mosni, majd sterilizálni. A sterilizáló ágenseket általában folyadék vagy tabletta formájában lehet kapni a kereskedelemben, a gőzzel működő készülékeket pedig általában mikrohullámú sütőkhöz tervezik. A sterilizálást legalább a csecsemő hat hónapos koráig kell folytatni.”
 
TÁPSZER KÉSZITÉSE PORBÓL
 
Szükség lesz a következőkre: vízforraló edényre, tápszer-porra, mérőkanálra, cumisüvegre és tartozékaira, (speciális) tölcsérre, utazáshoz több rekeszre osztott tápszertartóra (nem kell az egész tápszeres dobozt magunkkal vinni), utazáshoz termoszra (víz tárolására)
„A tápszerrel való táplálás ma már teljesen elfogadott és biztonságos eljárás; a fejlesztéseknek köszönhetően a modern tápszerek egyszerűen és higiénikusan elkészíthetők, maradéktalanul kielégítik a fejlődő szervezet változó igényeit, sőt számtalan változatuk létezik a különböző táplálék-összetevőkre érzékeny csecsemők számára is. Mind a mai napig a tehéntej alapú, por formájában kapható, forralt vízben oldható tápszerek a legnépszerűbbek, de kelendőek a kész, dobozos kiszerelésű, egyenesen a steril cumisüvegbe tölthető változatok is. (Legjobb, ha a szülő az orvos segítségét kéri.)”
Fontosabb lépések: „Mielőtt a tápszer elkészítésébe belekezd, gyűjtsön maga köré minden szükséges eszközt, így nem kell majd ide-oda szaladgálnia, hogy beszerezze azt, ami éppen nincs kéznél.
 1. Forraljon vizet: töltsön meg egy vízforralót tiszta vízzel (soha ne ásvány- vagy lágyított vízzel, ezek ásványanyag tartalma nem megfelelő egy csecsemő számára) és forralja fel.
 2. Mérje ki a megfelelő mennyiségű tápszert: a tápszerhez mellékelt mérőkanál segítségével mérje ki a csecsemő korához és súlyához előirt mennyiségű port.
 3. Oldja fel a port a forralt vízben: egy már előkészített, steril cumisüvegbe tegye bele a tápszert, majd öntse fel vízzel a skála megfelelő szintjéig.
 4. Zárja le az üveget: az üveg szájára tegye rá a fedőkorongot és csavarja rá a menetes műanyag gyűrűt.
 5. Jól rázza fel az oldatot: erőteljesen rázza fel az üveg tartalmát, hogy az alján ne maradjon feloldatlan por.”
 
ETETÉS ÜVEGBŐL
Szükség lesz a következőkre:cumisüvegek, etetőcumik, cumisüveg és bébiétel melegítő, utazáshoz „autós” étel melegítő, hőtároló termosz, előke
 • „Az üvegből való etetés nagy előnye, hogy pontosan megítélhető, mennyit fogyasztott a csecsemő, ill. hogy nem csupán az anya, hanem más családtagok is átérezhetik az etetéskor kialakuló szoros kötelék örömét. Az etetést nyugodt, csendes környezetben kell megteremteni. Legjobb, ha távol a család zajától, egy kis szobában a babával kettesben marad, kényelmesen elhelyezkedve, kihúzza a telefont és csak az aktuális tevékenységre figyel.
 • Idővel a csecsemő garatizmai erősödnek, szopási képessége javul, ezért a cumin lévő nyílás méretét is ennek megfelelően kell megválasztani. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az etetés kizárólag tiszta üvegből, friss tápszerrel történhet. Újrahasznosítani semmit sem szabad!
 • A fejlett országokban a tápszerek összetétele szigorúan szabályozott; csak meghatározott fehérje-, szénhidrát, zsír-, vitamin- és ásványianyag tartalommal hozhatók forgalomba, amelyek aránya és emészthetősége az egyes korcsoportok számára más és más. Vega étrendű anyukák, ill. azok, akiknek csecsemői tejallergiában vagy tejérzékenységben szenvednek, választhatják a tehéntej fehérjéitől mentes, szójaalapú tápszereket. A speciális tápszerre való átállás azonban kizárólag orvosi javaslatra történhet.”
A tápszer melegítése: a legtöbb szülő a testmeleg tápszer adását részesíti előnyben, mert úgy gondolja, ezáltal jobban visszaadja a babának az anyamellből szopás élményét. Érdekes módon azonban az illetékesek szívesebben fogyasztják a hűvösebb, de nem teljesen hideg (pl. szobahőmérsékletű) tápszert is. Figyelem: egy órát meghaladó melegítés után a tápszer már nem használható fel!
 
A CSECSEMŐ BÜFIZTETÉSE
 
Szükség lesz a következőkre: partedli vagy előke, textilpelenka vagy büfikendő
„Függetlenül attól, hogy egy csecsemő anyamellből vagy üvegből szopik, nyelés közben elkerülhetetlenül levegő is kerül a gyomrába. A gyomorba jutó levegőből később légbuborékok képződnek, amelyek vízszintes helyzetben a bélrendszerben továbbhaladva egyrészt kellemetlen teltségérzést, hasfájást okoznak, másrészt miattuk a csecsemő nem tud elegendő táplálékot venni magához, és már az etetés után rövid idővel újra éhes lesz. Az etetés végeztével tehát – üvegből táplált csecsemők esetében egy-két alkalommal etetés közben is – ezektől a légbuborékoktól meg kell szabadulni (előbbiek szájukkal a mellbimbó körül jobban, utóbbiak a cumi körül kevésbé képesek vákuumot létrehozni, így több levegőt nyelnek). „Embertelen” dolog azonban a büfiztetés miatt az etetést félbeszakítani – meg kell várni, amíg a baba magától tart szünetet.”
Célszerű az etetések alkalmával valamilyen partedlit a baba nyakába kötni, így megspórolhatunk magunknak néhány öltöztetést és néhány adag mosnivalót.„
Büfiztetések:
 1. Ültetve: óvatosan emelje a fekvő csecsemőt ülő helyzetbe, egyik tenyerével a mellkasát támasztva, másikkal gyengéden a lapockáját simogatva, lapogatva.
 2. A válla fölött: emelje a babát a megszokott módon függőleges helyzetbe úgy, hogy a feje az ön vállán nyugodjon (amire előzőleg egy tiszta textilpelenkát terített). Egyik kezével a popsiját tartsa, másikkal simogassa a hátát.
 3. A térdére fektetve: hozza a babát a térdén hason fekvő helyzetbe; arca lefelé nézzen. Ügyeljen arra, hogy a szájnyílása szabad legyen! Simogassa a hátát mindkét tenyerével.”
 
 
SZOPTATÁS, ANYATEJ FEJÉSE
 
Lásd. a „Szoptatási kellékek” menüpont alatt!
 
SZILÁRD ÉTELEK BEÉPITÉSE AZ ÉTRENDBE
 
Szükség lesz a következőkre:etetőszék, kanalak (kínálat alapján létezik: hosszú nyelű műanyag kanál, puha fejjel ellátott kanál, kanyar kanál, hőérzékelős kanál, stb.), babatányérok, babatányér csúszásmentes talppal, partedli/előke, etetőkabát, ételmelegítő, almareszelő, szűrő, pépesítő (pl. turmix), sterilizálók,
 • „A szilárd ételek beépítése a tej, ill. tápszer mellé minden csecsemő fejlődésében komoly lépcsőnek számit, amelynek azonban mindig lassan, fokozatosan kell történnie. Négy hónapos korig egyáltalán nem ajánlott anyatejen és esetleg egy kis kiegészítő folyadékon kívül mást is adni a csecsemőnek, később azonban, ha igénye van rá, el lehet kezdeni bizonyos könnyen emészthető táplálékok hozzáadását. Hogy pontosan mennyi idős korban mit szabad adni neki, arra nincs semmilyen szabály, csupán arra, mit nem; leginkább az ő ízlésvilágához kell igazodni, és követni az egyes ételekhez fűződő jelzéseit. A szilárd ételek bevezetésének soha nem szabad hirtelen, a korábbi táplálkozási szokásokat megszakítva történnie, hanem sokkal inkább annak kiegészítéseként. Eleinte elég pl. néhány kanálnyi gyümölcslevet vagy –pépet adni a csecsemőnek két szoptatás között, később az ő igényei szerint haladva beépíteni újabb és újabb táplálékféleségeket.
 • Az etetések végezhetők ölben vagy etetőszékben; a speciálisan erre a célra kifejlesztett, hosszú nyelű műanyag kanalak és törhetetlen babatányérok némiképp megkönnyítik a művelet végzését. Az üvegből való táplálás szabályaihoz hasonlóan ezúttal is minden eszközt sterilizálni kell; a baba ruházatának védelme érdekében, pedig partedli/előke használata javasolt.
 • Minden kisgyermekes háztartásban lennie kell olyan eszköznek, amelynek segítségével a szilárd étel pépesíthető. Kezdetnek legjobb nem puffasztó, gluténmentes ételeket – gyümölcsöt, zöldséget, speciális rizs – vagy zabpelyhet – pürésíteni, amelyek relatíve sok kalóriát tartalmaznak, ugyanakkor könnyen emészthetők. Fontos, hogy ne édesítsünk, és ne sózzunk – hadd szokja a csecsemő azok természetes izét – későbbi táplálkozásának és egészségének ugyanis ez lesz az alapja.
 • A legjobb módja, ha mindent házilag készítünk, de szükség esetére nem árt néhány üveg bébiételt is tartani otthon. Ne felejtse ellenőrizni a csomagoláson feltüntetett javasolt korhatár megfelel-e az ön gyermeke életkorának, a lejárati időt, a csomagolás épségét, az összetételt. A bébiételek nem tartalmazhatnak glutént, hozzáadott cukrot vagy sót, diót, olajos magvakat, növényi magvakat, tojást, halat és citrusféléket.
 • A változatosság gyönyörködtet: ha már többé-kevésbé áttért a szilárd ételekre, és egyre jobban megkedvelte azokat, biztosítson a csecsemő számára változatosságot. Legyen azonban óvatos: az új táplálékféleségek bevezetése között hagyjon néhány napot, hogy az esetleges negatív reakciók eredetét azonosítani tudja.”
 
HOGYAN SEGITSÜNK A CSECSEMŐNEK MEGTANULNI ÖNÁLLÓAN ENNI?
 
Szükség lesz a következőkre:partedli/előke vagy etetőkabát, csőrös babapohár, csúszásgátló aljjal ellátott babatányér, kanalak (pl. kanyar kanál), etetőszék
 • Hat hónapos korára az egészséges csecsemő jelentős fejlődésen megy keresztül mind fizikai, mind értelmi-érzelmi síkon. Lassan megtanul ülni is. Ami a táplálását illeti, ebben az időszakban már etetőszékben is végezhető. Az egyre összehangoltabb mozgáskordináció, a rágásra való képesség, az első fogak kibújásával járó irritáció, a tapintás és ízlelés utáni vágy, az étel és a kellemes élmény egyértelmű összefüggésének felismerése ekkorra már igazi kis kézzel moncsoló, önállósulni vágyó konyharémekké teszi a csecsemőket. Tevékenységeik láttán a kezdő anyuka nehezen tudja eldönteni, sírjon-e vagy nevessen.
 • Akármennyire fáradtságos is, a csecsemő önálló étkezésre való törekvéseit támogatni kell. Ebben segítségünkre van néhány trükk, : a csecsemő közvetlen közelében minden mosható, könnyen tisztítható legyen, az etetőszék legyen stabil, biztonsági övvel ellátott, az etetéshez használt eszközök legyenek törhetetlen, a tányérkája legyen tapadókoronggal ellátott, stabilan álló.
 • Csőrös babapohár: a cumisüvegről a pohárra való átszoktatást hivatottak megkönnyíteni a törhetetlen műanyagból készült, szorosan záró fedéllel és csőrrel ellátott babapoharak.”
Néhány hasznos ötlet:
  1. Kézzel fogható falatok: a csíkokra vágott, kézzel megfogható és elrágcsálható falatok növelik az önálló étkezéshez való kedvet, az anyának, pedig megtakarítják az etetéshez szükséges időt. Ily módon adhatunk hámozott, friss gyümölcsöt, sajtot, kenyeret, sárgarépát, spárgát, banánkarikát. Fontos, hogy mindig maradjunk a közelében, hogy az esetleges félrenyelést időben észrevegyük!
  2. Kanál használata: amint a csecsemőnél kialakul a marokfogás, képes arra, hogy ne csupán magát az ételt, hanem a kanalat is megfogja. Problémája rendszerint csupán a kanál feltöltésével van, amelyet egy ideig csak mártogat az ételben, de érdemi mennyiség nélkül húz vissza. Jó ötlet ezért két kanállal végezni az etetést: az anya megtölti az egyiket, kicseréli a csecsemő kezében lévő üressel, és hagyja, hogy ő emelje a szájához.
  3. Evés kézzel: ne vegye el a csecsemő kedvét az önálló evéstől akkor sem, ha az evőeszközök helyett a kezét részesíti előnybe, ne erőltesse utóbbiak használatát. Viselje el, hogy ilyenkor minden és a csecsemő is fülig maszatos – ez így természetes."

 

A fenti leirások az alábbi szakirodalom alapján készültek: Dr. Frances Williams: Babaápolás. Hajja & Fiai Könyvkiadó, Debrecen, 2002. 22-37. old.

 

A mappában található képek előnézete Etetés